Forum.RetroReaders.pl

Biblioteka Klasyki Komputerowej
Teraz jest 2012-05-19, 21:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-02-21, 13:31 

Jako dzieciak, chyba gdzieś tak pod koniec lat 80-tych czytałem pewne opowiadanie.

Była to dość krótka ale mroczna (jak dla dzieciaka) opowieść o "przemianie rodziców". Wszystko pisane było albo z perspektywy dzieciaka, albo narratora który wiedział o czym dzieciak myśli.

Chyba wszystko działo się w jego pokoju w domu rodzinnym, a całość kończy się opisem sytuacji którą dzieciak znał nie po raz pierwszy i wiedział że kolejny raz będzie się musieć gdzieś schować, gdyż jego staruszkowie przechodzą jakiegoś rodzaju przemianę, metamorfozę, nie będą sobą.
Zdaje się że zza drzwi nawet w którymś momencie ostrzegają malucha że "powinien się schować, tam gdzie zwykle, mamusia i tatuś nie będą znów dziś sobą", coś takiego...
Samo zakończenie urywa się na tym, tego co naprawdę będzie się działo już się nie dowiadujemy.

Jako dzieciak nie rozumiałem o co chodzi ale bałem się tego opowiadania... i jednocześnie uwielbiałem go czytać raz na jakiś czas.
Dziś mi się to wszystko wydaje jako metafora najzwyklejszej kłótni domowej której ten dzieciak się obawiał i chciał jej nie słyszeć.

W czym to czytałem? Nie mam pojęcia. Może w Małej Fantastyce? tylko żadne tytuły ani wygląd okładek nie wydają mi się znajome a to bym chyba skojarzył.
Nie, "Mój tata z dalekiej planety" to to nie był.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla MySpace

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]